اگر یک لنز و یک موضوع عکاسی را برای یکدیگر ساخته باشند آن دو لنز واید و عکاسی از مناظر طبیعت هستند.
لنز های واید برای عکاسی از طبیعت ایده آل هستند:
- آنها با هر اندازه دیافراگمی عمق میدان بیشتری در اختیار عکاس قرار می دهند تا فاصله ها را به نمایش بگذارند. تنظیم اندازه دیافراگم و بدست آوردن بهترین رزولوشن در این لنز ها به سادگی انجام پذیر است.
- نمای پرسپکتیوی که یک لنز واید می سازد بیننده را به سمت عکس جذب می کند و کسی که به عکس نگاه می کند با دیدن افق دورتر از آن چیزی که هست عمق را به خوبی احساس می کند. در تصویر زیر این تاثیر را که با یک لنز زوم در حالت واید 26 میلیمتری ایجاد شده است مشاهده می کنید:
لنز های تله با افزایش کنتراست قسمتی از تصویر احساس فاصله را در بیننده ایجاد می کنند. اینها لنز های جدا سازی هستند که به کمک آنها می توانید یک عنصر منظره را انتخاب کنید و آنرا در معرض فوکاس قرار دهید و توجهی خاص را روی آن متمرکز کنید مانند این تصویر که با لنز 85 میلیمتری گرفته شده است:
اما در مقابل آنها لنز های واید قرار دارند که برای برخورداری هر چه بیشتر تصویر از کل صحنه استفاده می شود به عبارت دیگر با یک لنز واید می توانید فضای بیشتری از صحنه را به نمایش بگذارید به همین دلیل به آن لنز واید یا عریض می گویند.
یک لنز واید چیست؟
هیچ تعریف دقیقی برای یک لنز واید وجود ندارد، اما شامل فواصل کانونی در حدود 40 میلیمتر برای یک دوربین فول فریم، 25 میلیمتر برای دوربین های APS-C و 20 میلیمتر برای یک دوربین میکرو چهار سوم است. تعاریف گیج کننده هستند چون برخی لنز های زوم از فواصل کانونی لنز های واید تا فواصل کانونی بالاتر که مربوط به لنز های تله است را می پوشانند. بنابراین گفتن این که در چه فاصله کانونی لنز شما واید است کار ساده ای نیست.
لنز زوم یا پرایم؟
برای هر دو نوع لنز هواداران و مخالفانی وجود دارند، خوب اجازه دهید به هر یک نگاهی بیندازیم.
بزرگترین مزیت لنز های پرایم این است که به ازای پولی که پرداخت می کنید کیفیت تصویر فوق العاده در اختیار خواهید داشت. این گونه لنز های برای عکاسان مناظری که می خواهند با بودجه کمتری به کار خود ادامه دهند مناسب است. و با یک لنز پرایم ارزان قیمت می توانید کیفیت تصویر مناسبی در اختیار داشته باشید در حالیکه اگر چنین کیفیتی را از یک لنز زوم بخواهید باید هزینه بسیار بیشتری بپردازید تا در محدوده فاصله کانونی مورد نظر خود کیفیت تصویر مناسبی در اختیار شما قرار دهد.
یکی دیگر از مزایای لنز های پرایم یا ثابت این است که این لنز ها دیافراگم بزرگتری دارند. اگر چه این برتری در عکاسی از طبیعت خیلی بدرد بخور نیست اما گاه پیش می آید که می خواهید در نور کم عکس بگیرید و می خواهید دیافراگم را روی f11 یا f12 تنظیم کنید، در چنین شرایطی اگر سه پایه هم نداشته باشید متوجه ارزش چنین قابلیتی خواهید شد.
لنز های پرایم اغلب از لنز های زوم سبک تر هستند. البته این یک قانون کلی است و همیشه این طور نیست، به عنوان مثال یک لنز پرایم واید با بزرگترین دیافراگم f1.4 ممکن است سنگین تر و بزرگتر از یک لنز زوم باشد که چنین فاصله کانونی را می پوشاند.
بزرگترین مزیت لنز های زوم همچنان که واضح است این است که چندین فاصله کانونی در اختیار عکاس قرار می دهد. این قابلیت وقتی مفید است که نمی توانید حرکت کنید در لبه پرتگاه یا روی صخره ای قرار دارید و می خواهید کادر تصویر را تنظیم نمایید. در تصویر زیر من از یک لنز زوم 17-40 میلیمتر استفاده کرده ام که لنز را روی 28 میلیمتر تنظیم کرده ام:
چگونه از یک لنز زوم بهترین استفاده را ببرم؟
در ادامه نکاتی را ذکر می کنیم که با استفاده از آنها می توانید بهترین استفاده را از یک لنز زوم ببرید:
زیبایی های جلو زمینه را به تصویر بکشید.
به دنبال جاها و چیزهای جالبی بگردید که یک سوم اول عکس شما را پر کند. این کار سبب می شود تا ببینده برای دیدن عکس شما چیزی داشته باشد.
تا حد امکان به سوژه نزدیک شوید.
این دقیقا بستگی به سوژه ای دارد که می خواهید از آن عکس بگیرید، اما وقتی که از یک لنز واید استفاده می کنید بد نیست در هر صورت نزدیک شدن به سوژه را آزمایش کنید. فراموش نکنید که یک لنز واید سبب می شود اشیایی که در فاصله دور از شما هستند در عکس کوچکتر به نظر برسند، و اگر به این موضوع دقت نکنید ممکن است سوژه ای که برای شما اهمیت داشته است در عکس آنگونه که باید خودنمایی نکند.
اگر بخواهم به زبان ساده تر بگویم باید تصمیم بگیرید که سوژه اصلی عکاسی شما در این تصویر چیست. در یک تصویر از منظره طبیعت ممکن است این سوژه یک درخت، یک صخره یا حتی یک انسان باشد. وقتی که سوژه خود را انتخاب کردید، ببینید آیا اگر به سوژه نزدیکتر شوید عکس قوی تری خواهید داشت.
اما خیلی هم نزدیک نشوید و از اینکه عکس شما فقط با سوژه پر نشده است نگران نباشید. این که چقدر به سوژه نزدیک شوید یک مهارت است که با تمرین به مرور چشم عکاسی شما قوی تر می شود می تواند این مهارت را بدست آورید و می توانید عکس های زیباتری از مناظر طبیعت بگیرید.
از الگو ها و خطوط راهنما پیروی کنید.
با استفاده از خطوط می توانید حسی از حرکت در ببیننده القا کنید. کسانیکه عکس شما را خواهند دید خطوط را در تصویر دنبال می کنند. به این ترتیب علاوه بر القای حس حرکت عمق را هم به نمایش خواهید گذاشت. در شکل زیر می بینید که چگونه سنگهایی که در جلو زمینه تصویر قرار دارند خطوطی را ساخته اند که اشاره به آتشفشان دارد.
نوشته: اندرو اس گیبسون
ترجمه: علی یزدی مقدم