• ارسال کننده: علی یزدی مقدم
  • تاریخ انتشار: 2024 / 09 / 06

تاثیر بالای فشار عصبی و استرس بر بیماری های قلبي و راهکار های پیشگیری

ممكن است فكر كنيد بيماري قلبي تنها با كم تحركي، فقر غذايي، سيگار كشيدن و نوشيدن مشروبات الكلي مرتبط است. در حالي كه اين عادات، خطر فشار خون بالا، حملات قلبي، سكته ها و ساير مسائل و مشكلات قلبي ــ عروقي را تشديد مي كنند.  نحوه زندگي ، تفكرات و احساسات شما فقط تشديد كننده بيماري قلبي نيستند بلكه مي توانند شروع كننده بيماري باشند. در این مقاله به بررسی تاثیرات فشار های روحی و روانی بر بدن با تمرکز بر قلب و بیماری های قلبی پرداخته ایم. تحقیقات و مقالات مختلف را زیر و رو کردیم تا اطلاعات کامل و جامعی درباره تاثیر فشار های عصبی بر بیماران قلبی و همچنین افراد عادی گردآوری کنیم. در نهایت راهکار هایی کاربردی ارائه شده اند که فقط خودتان می توانید آنها را عملی کنید تا قلبی سالم داشته باشید یا در صورت درگیری با بیماری های قلبی عروقی از محدوده خطر در امان باشید.

رابطه مشکلات قلبی و فشار های عصبی

 نتایج تحقیقات دانشگاهی از تاثیر فشارهای روحی و روانی بر قلب

مطالعه‌ای از دانشکده سلامت هاروارد

عنوان:  Psychological Stress and Cardiovascular Disease

این مطالعه نشان داده است که استرس روانی و اضطراب می‌توانند منجر به افزایش التهاب و فشار خون بالا شوند، که این عوامل از علل اصلی بیماری‌های قلبی هستند. استرس همچنین می‌تواند منجر به رفتارهای ناسالم مانند مصرف سیگار و غذاهای پرچرب شود که خطر بیماری‌های قلبی را بیشتر می‌کند.

مطالعه‌ای از مؤسسه ملی بهداشت NIH

عنوان: The Effects of Depression and Anxiety on Cardiovascular Disease

این مطالعه به بررسی تأثیرات افسردگی و اضطراب بر بیماری‌های قلبی پرداخته است. یافته‌ها نشان داد که افسردگی و اضطراب می‌توانند به طور مستقل و به همراه استرس مزمن، خطر بیماری‌های قلبی را افزایش دهند. این تأثیرات از طریق افزایش التهاب و تغییرات در سیستم ایمنی و متابولیسم بروز می‌یابند.

مطالعه‌ای از آکادمی قلب آمریکا AHA

عنوان: Stress and Cardiovascular Health: The Role of Stress in Heart Disease

این مطالعه به بررسی نقش استرس در بیماری‌های قلبی پرداخته و نشان داده که استرس می‌تواند منجر به افزایش فشار خون، اختلالات متابولیکی و التهاب مزمن شود. همچنین اشاره کرده است که مدیریت استرس و درمان مشکلات روحی می‌تواند به کاهش خطر بیماری‌های قلبی کمک کند.

مطالعه‌ای از سازمان بهداشت جهانی WHO

عنوان: Global Burden of Disease Due to Mental Disorders and its Relation to Cardiovascular Disease

این مطالعه جهانی نشان داده است که مشکلات روحی مانند افسردگی و اضطراب بار زیادی بر سلامت قلب و عروق دارند. استرس و مشکلات روحی منجر به افزایش نرخ بیماری‌های قلبی در سطح جهانی شده است و این یافته‌ها بر لزوم توجه به سلامت روانی در برنامه‌های بهداشتی تأکید می‌کند.

استرس دقیقا با در بدن ما چه میکند و چه تاثیری روی قلب و عروق می گذارد؟

استرس از طرق محتلف می تواند منجر به بیماری قلبی شود. دکتر راشل لامپرت پزشک متخصص قلب و عروق و الکتروفیزیولوژی می‌گوید: «استرس طولانی‌مدت یا مزمن می‌تواند باعث سطوح بالاتر التهاب در بدن شود که به افزایش تجمع پلاک در شریان‌ها کمک می‌کند و می‌تواند منجر به مشکلاتی مانند بیماری عروق کرونر شود.» بیماری عروق کرونر می تواند منجر به حمله قلبی، ریتم غیر طبیعی قلب و نارسایی قلبی شود.

همچنین، استرس باعث افزایش کاتکولامین ها، هورمون های ساخته شده در غدد فوق کلیوی می شود. یکی از کاتکولامین ها آدرنالین است، هورمون “جنگ یا گریز”، که هوشیاری ذهنی را در موقعیت های استرس زا افزایش می دهد. آدرنالین همچنین باعث تندتر شدن ضربان قلب و افزایش فشار خون می شود. بیش از حد آن به مرور زمان می تواند در نهایت به قلب آسیب برساند. افزایش طولانی مدت هورمون استرس دیگری به نام کورتیزول نیز باعث افزایش فشار خون و همچنین قند خون، کلسترول و تری گلیسیرید می شود.

برای فردی که با استرس مزمن زندگی می کند، نتیجه می تواند درد قفسه سینه، ضربان قلب نامنظم، تنگی نفس و افزایش خطر حمله قلبی و سکته باشد .

استرس کوتاه مدت نیز می تواند تأثیر بگذارد. برای مثال، در افرادی که قبلاً در شریان‌هایشان پلاک انباشته شده است، افزایش آدرنالین گاهی اوقات می‌تواند منجر به پاره شدن پلاک شود و در نتیجه لخته خون به اندازه‌ای بزرگ شود که جریان خون را به طور کامل مسدود کند و باعث حمله قلبی شود. دکتر لمپرت می گوید.

دکتر لامپرت می افزاید: در افرادی که از قبل مشکلات قلبی دارند، مانند آریتمی (ریتم غیر طبیعی قلب)، استرس ناگهانی می تواند علائم آنها را تشدید کند.

اما استرس می تواند اثرات غیرمستقیم بر قلب نیز داشته باشد. دکتر آلیسون گافی استادیار دانشگاه و متخصص بیماری های قلبی-عروقی می‌گوید: «وقتی افراد احساس می‌کنند نمی‌توانند از شرایط استرس مزمن خود فرار کنند، ممکن است با روی آوردن به رفتارهای ناسالم کنار بیایند. ما می دانیم که استرس با رفتارهایی مانند رژیم غذایی ناسالم، سیگار کشیدن و افزایش مصرف الکل مرتبط است. او می افزاید که این رفتارها می تواند منجر به مشکلاتی برای سلامت، مانند کلسترول بالا و فشار خون بالا شود که از عوامل اصلی خطر بیماری قلبی هستند.

غلبه بر فشارهاي زندگي

بيماري قلبي با عوامل جسمي رواني ديگري مرتبط است كه بايد مد نظر بگيريد. طولاني شدن استرس به دليل فشارهايي در خانه يا در محل كار مي تواند فشار خون بالاي غير طبيعي و مشكلات جريان خوني را ايجاد كند. بيماري قلبي همانند بسياري بيماريها در اشخاص مختلف متفاوت است، گروهي از مردم با استرس تحريك مي شوند، در حالي كه ديگران ممكن است با كم اهميت ترين موضوعي پرخاش كرده و عصباني شوند.

نحوه رويايي شما با استرس بر عملكرد سيستم قلبي عروقي شما تاثير مي گذارد. مطالعات نشان مي دهد كه اگر استرس موجب عصبانيت يا بداخلاقي شما شود، احتمال زيادي دارد كه بيماري يا حمله قلبي داشته باشيد. در واقع روشي كه شما به استرس پاسخ مي دهيد، ممكن است در مقايسه با سيگار كشيدن، فشار خون و كلسترول بالا، خطر بيشتري براي قلب داشته باشد.

 مارپيچ نزولي را متوقف کنید

موقعي كه افسرده ايد، غم و نااميدي مي تواند شما را از بقيه جهان جدا كند. حالت شديدتر، افسردگي كلينيكي است. اين شرايط به تنهايي نمي تواند خطر بيماري قلبي را افزايش دهد اما عامل ايجاد كننده بدترين شرايط مشكلات قلبي شناخته شده است. تحقيقات نشان مي دهد كه تقريباً در 20% از كل زندگي ما افسردگي وجود دارد و اين رقم در بين بيماران قلبي تا 50% هم افزايش مي يابد. مطالعات نشان مي دهد كه در افراد مبتلا به افسردگي كلينيكي احتمال گرفتگي شاهرگ ها (تصلب شرائين) و رنج بردن از حملات قلبي دو برابر بيشتر از ديگر افراد است. بعلاوه در بيماران قلبي در مدت زمان معين نسبت به كل جمعيت احتمال افسرده شدن  سه برابر بيشتر است.

افراد شاداب سطح سالمتري از فيبروژن و كورتيزول در خون دارند، آنها آسيب پذيري كمتري نسبت به بيماري قلبي و ساير بيماريها دارند. اساساً افسردگي بزرگترين خطر آزار حملات قلبي و سكته ها است. در واقع مبتلايان به افسردگي كلينيكي دو برابر بيشتر از سايرين از حملات قلبي (10 سال) رنج مي برند.

افسردگي همچنين مي تواند پيامد حمله يا سكته هاي قلبي يا روند تهاجم  مثل جراحي قلب باز را پيچيده كند. علت اغلب افسردگي، اضطراب و گوشه گيري، كاهش اعتماد به نفس است. بيماران با سابقه حملات قلبي در انواع افسردگي ها متفاوتند. عمدتاً افسردگي مي تواند روند بهبودي را دشوار كند و در واقع وضعيت را بدتر كند. افسردگي طولاني مدت در بيماران قلبي ــ عروقي ديده شده و در سكته ها و حملات قلبي بعدي مؤثر بوده است.

چه كاري مي توانيد انجام دهيد؟

راهکار های پيشگيري عملي از بیماری های قلبی و عروقی

راهکارهای عملی زیادی برای مقابله با استرس و فشار روحی و روانی وجود دارد که می‌تواند به حفظ سلامت قلب کمک کند. در اینجا به برخی از روش‌های کاربردی که در مطالعات و منابع معتبر اثبات شده‌اند، اشاره می‌کنیم:

مدیریت استرس از طریق تکنیک‌های آرام‌سازی

مدیتیشن و ذهن‌آگاهی (Mindfulness): بر اساس تحقیقاتی که در نشریه سلامت دانشگاه هاروارد منتشر شده است مشخص گردید که مدیتیشن و تمرینات ذهن‌آگاهی می‌توانند به کاهش استرس و بهبود سلامت قلب کمک کنند. همچنین مدیتیشن به کاهش سطح هورمون‌های استرس و فشار خون کمک می‌کند. به کمک مدیتیشن  می توانید با تمرکز بر لحظه حال و رها کردن افکار منفی، استرس را کاهش دهید.

تکنیک‌های ریلکسیشن مانند ماساژ، حمام گرم و گوش دادن به موسیقی آرامش‌بخش کمک موثری در ایجاد آرامش و کاهش استرس دارند

فعالیت بدنی منظم

ورزش منظم: بر اساس تحقیقاتی که در وب سایت جامعه قلب آمریکا منتشر شده فعالیت بدنی منظم می‌تواند به کاهش استرس، بهبود خلق و خو و کاهش خطر بیماری‌های قلبی کمک کند. فعالیت‌های ورزشی مانند پیاده‌روی، دویدن و ورزش‌های گروهی بهبود قابل توجهی در سلامت قلب و کاهش استرس ایجاد می‌کنند. فعالیت بدنی باعث ترشح اندورفین می‌شود که به کاهش استرس کمک می‌کند.

تکنیک‌های تنفس عمیق و آرام‌سازی عضلات

تنفس عمیق: تکنیک‌های تنفس عمیق می‌توانند به آرامش سیستم عصبی و کاهش استرس کمک کنند. تمرینات تنفسی مانند تنفس شکمی و تنفس چهار مرحله‌ای مفید هستند. این یکی از موثرترین، ساده ترین، در دسترس ترین روش های ایجاد آرامش ذهنی است.

آرام‌سازی عضلات: تکنیک‌های آرام‌سازی عضلات مانند آرام‌سازی پروگرسیو عضلانی (PMR) می‌تواند به کاهش تنش و استرس کمک کند.

دو مورد بالا توصیه سازمان ملی سلامت ذهن هستند

آرام‌سازی پیشرونده عضلانی (PMR) یک تکنیک ساده اما مؤثر برای کاهش استرس و اضطراب است. این تکنیک به شما کمک می‌کند تا تنش‌های عضلانی را شناسایی کرده و آن‌ها را آزاد کنید. در این روش، شما به طور سیستماتیک گروه‌های عضلانی مختلف بدن را منقبض و سپس شل می‌کنید. با تکرار این عمل، شما به مغز خود می‌آموزید که بین حالت تنش و آرامش تفاوت قائل شود و به مرور زمان، توانایی شما در آرام کردن بدن افزایش می‌یابد.

چگونه PMR را انجام دهیم؟

  1. محیط آرام: یک مکان آرام و ساکت را انتخاب کنید و در یک وضعیت راحت بنشینید یا دراز بکشید.
  2. توجه به تنفس: چند نفس عمیق بکشید تا بدنتان آرام شود.
  3. تمرکز بر گروه‌های عضلانی: به ترتیب، هر گروه عضلانی را منقبض کرده و به مدت چند ثانیه نگه دارید. سپس، عضله را شل کرده و احساس آرامش را در آن ناحیه تجربه کنید.
  4. تکرار: این فرآیند را برای تمام گروه‌های عضلانی بدن تکرار کنید.

گروه‌های عضلانی که معمولاً در PMR مورد توجه قرار می‌گیرند:

  • عضلات پیشانی
  • عضلات اطراف چشم
  • عضلات فک
  • عضلات گردن
  • عضلات شانه
  • عضلات بازو
  • عضلات دست
  • عضلات قفسه سینه
  • عضلات شکم
  • عضلات کمر
  • عضلات ران
  • عضلات ساق پا
  • عضلات پا

PMR  یک ابزار قدرتمند برای مدیریت استرس و بهبود عمومی سلامت است. با تمرین منظم، شما می‌توانید به راحتی و به سرعت به حالت آرامش دست پیدا کنید.

یوگا و تای‌چی: این تمرینات ترکیبی از حرکات بدنی، تنفس عمیق و تمرکز هستند که به کاهش استرس و افزایش آرامش کمک می‌کنند.

 

تغذیه سالم و متعادل

خوردن و آشامیدن با دید سلامتی و پرهیز از خوردنی ها و نوشیدنی های ناسالم راهي به سوي كاهش بيماريهاي قلبي باز مي كند، حتي اگر با فاكتورهاي غير قابل كنترل مثل سن، جنس و سابقه فاميلي روبرو هستید با زندگی سالم می توانید قلب به مراتب سالمتری داشته باشید.

تغذیه مناسب: مصرف غذاهای غنی از آنتی‌اکسیدان‌ها، امگا-۳ و فیبر می‌تواند به کاهش التهاب و بهبود سلامت قلب کمک کند. رژیم‌های غذایی حاوی میوه‌ها، سبزیجات، دانه‌ها و ماهی می‌توانند مفید باشند. چای سبز حاوی آنتی اکسیدانت است که به کاهش التهاب، کاهش فشار خون و کاهش خطر بیماری های قلبی کمک می کند. روغن زیتون سرشار از چربی‌های تک‌اشباع‌نشده است که به کاهش کلسترول بد و افزایش کلسترول خوب کمک می‌کند. غلات کامل مانند نان سبوس‌دار، برنج قهوه‌ای و جو دوسر، سرشار از فیبر هستند که به کاهش کلسترول، کنترل قند خون و بهبود سلامت قلب کمک می‌کنند. ماهی‌های چرب مانند سالمون، قزل‌آلا و ماهی تن، حاوی اسیدهای چرب امگا 3 هستند که به کاهش تری‌گلیسیرید، کاهش فشار خون و کاهش خطر لخته شدن خون کمک می‌کنند. میوه‌ها و سبزیجات سرشار از فیبر، ویتامین‌ها و مواد معدنی هستند که به کاهش کلسترول بد، کنترل فشار خون و کاهش التهاب کمک می‌کنند. آجیل‌ها به ویژه بادام، گردو و بادام زمینی، سرشار از چربی‌های سالم، فیبر و آنتی‌اکسیدان‌ها هستند که به کاهش کلسترول بد و بهبود سلامت قلب کمک می‌کنند. دانه‌ها مانند چیا، کتان و کنف، سرشار از فیبر، امگا 3 و سایر مواد مغذی هستند که به کاهش کلسترول، تنظیم قند خون و کاهش التهاب کمک می‌کنند. حبوبات مانند لوبیا، نخود و عدس، سرشار از فیبر، پروتئین و مواد معدنی هستند که به کاهش کلسترول، کنترل قند خون و کاهش خطر بیماری‌های قلبی کمک می‌کنند. غلات کامل مانند نان سبوس‌دار، برنج قهوه‌ای و جو دوسر، سرشار از فیبر هستند که به کاهش کلسترول، کنترل قند خون و بهبود سلامت قلب کمک می‌کنند.

پرهیز از خوراکی های مضر

برخی از خوراکی‌ها می‌توانند به سلامت قلب آسیب برسانند. این خوراکی‌ها عبارتند از:

غذاهای فرآوری شده مانند سوسیس، کالباس، بیسکویت، نوشابه‌های گازدار، سس مایونز، پنیر پیتزا حاوی مقادیر زیادی نمک، چربی‌های ترانس و قندهای اضافه هستند که به افزایش فشار خون، افزایش کلسترول بد و افزایش خطر چاقی و دیابت کمک می‌کنند. گوشت‌های قرمز و فرآوری شده  مصرف زیاد گوشت قرمز و فرآوری شده با افزایش خطر بیماری‌های قلبی مرتبط است. روغن‌های هیدروژنه این روغن‌ها در بسیاری از غذاهای فرآوری شده یافت می‌شوند و به افزایش سطح کلسترول بد کمک می‌کنند. شیرینی‌ها و کیک‌ها حاوی مقادیر زیادی قند هستند که به افزایش وزن، افزایش تری‌گلیسیرید و افزایش خطر دیابت کمک می‌کنند. غذاهای سرخ‌شده این غذاها حاوی مقادیر زیادی چربی‌های اشباع شده هستند که به افزایش کلسترول بد و افزایش خطر بیماری‌های قلبی کمک می‌کنند.

برای حفظ سلامت قلب، بهتر است مصرف این خوراکی‌ها را محدود کرده و به جای آن از خوراکی‌های سالم و طبیعی استفاده کنید. این لیست تنها شامل برخی از مهم‌ترین خوراکی‌ها است و ممکن است خوراکی‌های دیگری نیز وجود داشته باشند که بر سلامت قلب تأثیر بگذارند. برای دریافت مشاوره دقیق‌تر، بهتر است با پزشک یا متخصص تغذیه مشورت کنید.

خواب کافی و با کیفیت

بهبود کیفیت خواب: بر اساس توصیه سازمان ملی خواب،  خواب کافی و با کیفیت به مدیریت استرس و حفظ سلامت قلب کمک می‌کند. رعایت اصول خواب سالم، از جمله ایجاد یک الگوی خواب منظم و محیط خواب مناسب، اهمیت دارد. برای این منظور باید قبل از خواب از نوشیدنی های کافئین دار و مصرف نیکوتین اجتناب کنید، محیط خواب خود را تاریک، ساکت و خنک نگه دارید. استفاده از تبلت، موبایل و وسایل الکترونیکی را قبل از خواب محدود کنید، برنامه منظم خواب داشته باشید همچنین ورزش منظم می تواند به خواب کافی و منظم شما کمک کند.

تاثیر خواب بر بدن و قلب:

  • تنظیم فشار خون: خواب کافی به تنظیم فشار خون کمک می‌کند. در طول خواب، فشار خون کاهش می‌یابد و با بیدار شدن به حالت طبیعی بازمی‌گردد. کمبود خواب می‌تواند به افزایش فشار خون منجر شود که یکی از عوامل اصلی بیماری‌های قلبی است.
  • کنترل قند خون: خواب نقش مهمی در تنظیم قند خون دارد. کمبود خواب می‌تواند به مقاومت به انسولین و افزایش قند خون منجر شود که خطر ابتلا به دیابت و بیماری‌های قلبی را افزایش می‌دهد.
  • کاهش التهاب: خواب کافی به کاهش التهاب در بدن کمک می‌کند. التهاب مزمن با بیماری‌های قلبی، دیابت و سایر بیماری‌های مزمن مرتبط است.
  • تنظیم هورمون‌ها: خواب نقش مهمی در تنظیم هورمون‌های استرس مانند کورتیزول دارد. سطح بالای کورتیزول می‌تواند به فشار خون بالا، افزایش ضربان قلب و افزایش خطر بیماری‌های قلبی منجر شود.
  • تقویت سیستم ایمنی: خواب کافی به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک می‌کند و به این ترتیب بدن را در برابر بیماری‌ها محافظت می‌کند.
  • بهبود عملکرد شناختی: خواب کافی برای عملکرد خوب مغز و حافظه ضروری است. کمبود خواب می‌تواند به کاهش تمرکز، افزایش اشتباهات و کاهش عملکرد شناختی منجر شود.

حمایت اجتماعی و ارتباطات مثبت

ایجاد و حفظ ارتباطات مثبت: داشتن شبکه اجتماعی قوی و ارتباطات مثبت با خانواده و دوستان می‌تواند به کاهش استرس و بهبود سلامت قلب کمک کند. تعاملات اجتماعی سالم می‌توانند به کاهش احساس تنهایی و افزایش رفاه روانی کمک کنند.

مشاوره و درمان روان‌شناختی

مشاوره و درمان: به ادعای جامعه روانشناسی آمریکا مشاوره و درمان با یک روان‌شناس یا مشاور می‌تواند به مدیریت استرس، اضطراب و افسردگی کمک کند. درمان‌های شناختی-رفتاری (CBT) به ویژه در کاهش استرس و بهبود سلامت روان مفید هستند.

علائم افسردگي را فراموش نكنيد. احساس اندوه و پوچي، بي علاقگي در انجام فعاليتهاي لذت بخش يا فعاليتهاي روزانه، كاهش انرژي و بي نظمي هايي در خوردن و خوابيدن، تنها پاره اي از علائم افسردگي هستند. اگر اين علائم بيش از دو هفته طول كشيد اين موضوع را با پزشك قلب مطرح كنيد. بعلاوه اگر روان شناس با پزشكتان همکاری داشته باشد نتيجه، سودمندتر خواهد بود. نکته مهم هر فردی به روش‌های مختلفی به استرس پاسخ می‌دهد. برای یافتن بهترین روش برای درمان خود، ممکن است لازم باشد چندین تکنیک را امتحان کنید. اگر استرس شما شدید و مزمن است، حتما به یک متخصص مراجعه کنید.

شناسايي منابع استرس در زندگي و يافتن روشهايي براي كاهش و اداره آنها: ملاقات با يك روان شناس به منظور آموختن روشهاي مديريت استرس، مفيد است. كنترل استرس، نه تنها براي جلوگيري از بيماري قلبي، بلكه همچنين براي سرعت بهبود حملات قلبي در زمان برنامه هاي ورزشي و تغيير ساير سبك هاي زندگي كاربرد دارد. مشکلات روحی و افسردگی حل نخواهد شد مگر اینکه ریشه آنها را پیدا کنید و این کار یک روانشناس ماهر و کار کشته است.

 كمك گرفتن از دوستان، خانواده و همكاران،  با آنها درباره شرايط زندگيتان مشورت كنيد. اين حاميان اجتماعي نقش حياتي براي غلبه بر احساس افسردگي و تنهايي در طول مدت بهبودي حمله قلبي دارند.

تماس با روانشناس: اگر احساس گرفتاري در مبارزه با استرس به عنوان عامل بيماري قلبي تان را داريد بهتر است با يك روان شناس مشورت كنيد. او با ارائه راهكارهاي جديد به بهبود سلامت و به ثمر رساندن ساير اهداف بلند مدت شما كمك مي كند. بعلاوه روان شناس با تشخيص علت افسردگي به پزشك در ارائه درمان صحيح كمك مي كند.

ایجاد عادات روزمره مثبت

تنظیم زمان برای استراحت و تفریح: تخصیص زمان برای فعالیت‌های مورد علاقه و سرگرم‌کننده می‌تواند به کاهش استرس و افزایش کیفیت زندگی کمک کند.

خنده، داروی شفابخش برای قلب

تحقیقات گسترده‌ای نشان داده‌اند که خنده می‌تواند تأثیر شگفت‌انگیزی بر سلامت قلب داشته باشد و به پیشگیری و درمان بیماری‌های قلبی کمک کند. در واقع، خنده نه تنها یک احساس لذت‌بخش است، بلکه یک مکانیسم قدرتمند برای بهبود سلامت جسمی و روانی است.

چگونه خنده به قلب کمک می‌کند؟

کاهش استرس: خنده باعث ترشح هورمون‌های شادی‌آور مانند اندورفین می‌شود که به کاهش سطح هورمون‌های استرس کمک می‌کند. استرس مزمن یکی از عوامل اصلی بیماری‌های قلبی است.

بهبود گردش خون: خنده باعث افزایش ضربان قلب و تنفس می‌شود که به بهبود گردش خون و کاهش فشار خون کمک می‌کند.

تقویت سیستم ایمنی: خنده سیستم ایمنی بدن را تقویت می‌کند و به بدن در مقابله با بیماری‌ها کمک می‌کند.

کاهش التهاب: خنده به کاهش التهاب در بدن کمک می‌کند که یکی از عوامل اصلی بسیاری از بیماری‌ها از جمله بیماری‌های قلبی است.

تحقیقاتی که به بررسی تأثیر فیلم‌های خنده‌دار بر بهبود بیماران قلبی پرداخته‌اند، نشان می‌دهند که خندیدن و شوخی می‌تواند به بهبود وضعیت سلامتی کمک کند. یکی از مشهورترین تحقیقات در این زمینه مربوط به دکتر موریس مکتس و دکتر فرانسیس موریس است که در دهه ۱۹۹۰ در دانشگاه کالیفرنیا در لس‌آنجلس (UCLA) انجام شد.

در این تحقیق، گروهی از بیماران مبتلا به بیماری‌های قلبی به دو گروه تقسیم شدند. گروهی از آن‌ها فیلم‌های خنده‌دار و کمدی مشاهده کردند، در حالی که گروه دیگر فیلم‌های غیر کمدی یا خنثی تماشا کردند. نتایج نشان داد که گروهی که فیلم‌های خنده‌دار را مشاهده کردند، به طور قابل توجهی سریع‌تر بهبود یافتند و کاهش قابل توجهی در علائم استرس و فشار خون را تجربه کردند.

در مطالعه‌ای که توسط دکتر نوریس و دکتر فولر در سال ۲۰۰۲ منتشر شد، نشان داده شد که خندیدن می‌تواند به کاهش سطح هورمون‌های استرس و افزایش تولید اندورفین‌ها کمک کند، که این امر به نوبه خود می‌تواند به بهبود وضعیت قلبی کمک کند.

پرهیز از خود درمانی برای بیماران قلبی

 با پزشك مشورت كنيد  به هیچ وجه دو شخص، مشابه یکدیگر نیستند وقتی پزشک توصیه ای به یک نفر می کند استفاده از آن ممکن  است برای شما تاثیر متفاوتی داشته باشد.  درمانهاي گوناگون و استراتژي كاهش خطر كه براي يك بيمار به كار مي رود  ممكن است براي بيمار ديگر نامناسب و يا حتي مضر باشد. متاسفانه بیمارانی که تجربه موفقی داشته اند آنرا برای دیگر بیماران هم تجویز می کنند و به آنها می گویند همان کار ها را انجام بده نیازی نیست به پزشک مراجعه کنید.

همه این ها یک شبه رخ نخواهد داد

 پرهيز از تلاش براي حل مشكلات و تغییر عادت ها در يك جلسه تا حد امكان به جاي عوض كردن يك عادت موجود سعي كنيد تمركز نماييد (مانند عادات خوردن، سبك زندگي غير فعال) يك هدف  منطقي براي زندگي خود تعيين كنيد و براي رسيدن به آن تلاش كنيد. نمی توانید یک شبه تبدیل به یک راهب بودایی شوید! نمی توانید در یک ماه مقدار زیادی وزن کم کنید بلکه باید این یک روند دائمی باشد و کم کم تبدیل به عادت شود. یک همراه با اراده و یک دوست خوب می تواند به شما در تغییر عادت ها کمک کند. کسی که با شما پیاده روی می کند، کسی که با او به جلسات یوگا بروید و مانند آن.

در نهایت هیچ کس به اندازه خودتان نمی تواند به شما کمک کند قرار دادن یک هدف مثبت و ارزشمند برای خود به شما کمک خواهد کرد با انگیزه بیشتری برای سلامتی تان تلاش کنید. به عنوان مثال کسی که به کودکان بی سرپرست یا بد سرپرست کمک می کند با عشق به این هدف تلاش خواهد کرد با عزت نفس بالا و حس مفید بودن و ارزشمند بودن و روحیه بالا به زندگی و کارهای روزمره خود ادامه می دهد و مسلما به سلامتی خود هم بیشتر اهمیت خواهد داد. اینها روش های و تجربیات و البته تحقیقاتی هستند که نتایج آنها ثابت شده اند.

می خواهید قوی و سالم زندگی کنید، ورزش کنید، استرس را مدیریت کنید، خوراک سالم مصرف کنید، از تکنیک های آرامش ذهن بهره ببرید و برای هدفی والا در لحظه تلاش کنید انتخاب با شماست.

 تهيه و تنظيم: مهسا پوراصغر

به روز رسانی علی یزدی مقدم

این مقاله در شهریور 1403 بروز رسانی گردیده است.

این محتوا اختصاصاً برای یاد بگیر دات کام تهیه شده است استفاده از آن با ذکر منبع همراه با لینک آن و نام نویسنده یا مترجم مجاز است
برچسب ها: - - - -









صفحه ما را در فیس بوک دنبال کنید صفحه ما را در توییتر دنبال کنید صفحه ما را در  اینستاگرام دنبال کنید صفحه ما را در لینکداین دنبال کنید