این هنرمند خوش ذوق و خلاق ، به جهان و آنچه دور و برش است نگاهی دیگر دارد. او نقشه جاده ها و خیابانهای شهرهای مختلف دنیا را به گونه ای دیگر دیده و نقشی را از میان آن بیرون کشیده است.
در ادامه با حسین آقایی پور بیشتر آشنا شوید.
حسین آقاییپور، متولد رشت در شمال ایران و سرزمین سرسبز گیلان هستم. به صورت آزاد به عکاسی و نقاشی میپردازم. نقاشی را بهصورت خودآموز و مطالعه و با راهنمایی دوستان هنرمندم آموختم و با سبکهای مختلف هنری تا حدودی آشنا شدم. اما در خصوص عکاسی دورههای آموزشی را نزد اساتید عکاسی گذراندم. آموزشهای عکاسی کمک زیادی به من در خصوص درک زیباییشناسی، رنگ، ترکیببندی و دیگر عناصر هنر و استفاده از آنها در نقاشی آموخت.
کار نقاشی را از چه زمانی شروع کردید و درباره این سبک کاری که هم اکنون انجام میدهید توضیح دهید؟
قبل از آنکه نقاش یا عکاس باشم، کار طراحی، ساخت ابزار و دستگاههای نوآورانه را انجام می دادم و در این زمینه چندین ثبت اختراع دارم. برای ساخت دستگاههایم نیاز داشتم که آنها را بر روی کاغذ بیاورم و اینگونه همیشه درگیر کار طراحی بودهام. اما هیچگاه از آن برای خلق یک اثر هنری استفاده نمی کردم.
اما از حدود دو سال و نیم پیش، بعد از یکسری تجربههای متفاوت، چندین ایده نقاشی به ذهنم رسید و برای همین به دنبال یادگیری نقاشی با نگاه هنری رفتم.
در خصوص روش کارم در نقاشی باید بگویم که این یک کار تلفیقی است. نقشههایی را که با فنآوریهای روز تهیه شدهاند، دستمایه یک دگردیسی هنری قرار دادم و نتیجه آن ایجاد یک نگاه جدید بر پایه خیابانهای یک شهر و منطقه شده است. من این نقشهها را از نقشه گوگل تهیه کردم. به نوعی از فنآوری برای هنر استفاده کردم.
بعد از دیدن نقشه هر شهر و نوع پیچش خیابانهای آن، نخستین برداشتم را اتود کارم قرار می دادم و حس و نگاهم از دیدن خیابان های شهر الهام بخش کارهایم می شد.
چرا شهرها را انتخاب می کنید و انتخاب هر شهر بر چه اساسی است؟
نگاهم بیشتر به جادههای یک شهر است و اینکه چرا شهرها را انتخاب می کنم داستان جداگانهای دارد. هر چند خطوط جادهها تنها رمزهای نقاشیهایم نیست و کلیدهای دیگری نیز در آنها پنهان کردم و علاقهمندم مخاطبم آنها را پیدا کند.
همه ما تصاویری را در ابرها و یا سایهها دیدهایم که می توانست الهام بخش یک نقاشی شود، اما شهرها با جادههای پیچ در پیچشان درون مایه دیگری نیز دارند. ما از جادهها تردد می کنیم بدون اینکه به نقشهای جانبی آنها در زندگی روزمره توجه کنیم. در خیابان های شهر هزاران احساس بد و یا خوب شکل می گیرد و مردم هر روز بدون آنکه یادشان باشد، یک برگ از کتاب زندگی خود را در آن ورق می زنند. خیابانها شریان زندگی شهرها هستند و مردم هم در رگهای شهر جاری هستند.
من تصاویر جادهها را بر روی بوم آوردم تا شهرها جان بگیرند و هر کدام هویتی به غیر از آجر و سنگ داشته باشند. با این کار می خواهم تصویر پنهان هر شهر را پیش روی بیننده بگذارم و او را به چالش متفاوت دیدن دعوت کنم.
اساس خاصی برای انتخاب شهرها نبوده است و آنهایی که تصاویر و حس بهتری به من می دادند را بر روی بوم آوردهام. این تصاویر هر روز بیشتر می شود و همچنان در حال نقاشی شهرهای دیگری هستم.
تاکنون چند شهر را نقاشی کردهاید؟
حدود ۳۰۰ شهر را آماده کردم، اما ۲۵ شهر را روی بوم آوردم و هنوز هم در حال نقاشی هستم.
چرا شهرها تبدیل به چهره میشوند؟
شهرها به اقلیمها هویت می دهند از این رو به سوژههایم نیز که از جادهها الگو برداری شده شخصیت می دهند.
اکثرا در ذهن ما نماد شهرها ساختمانها و خیابانهای پر از ترافیک است. اما من میخواهم این ذهنیت را عوض کنم و به جای آن تصویر یک چهره را در ذهن مخاطبم باقی بگذارم. تصویر چهره یک شهر نماینگر هویت گمشده آن است و انسان ها با یک صورت ارتباط بهتری برقرار می کنند. یک چهره می تواند رو در روی مخاطب قرار گیرد و از ناگفته های درون خود داستان هایی بگوید. شاید بعد از این وقتی اسم یک شهر آمد، تصویر نقاشی آن زودتر در ذهن مخاطبم شکل بگیرد. هر شهر می تواند چهره ای برای خود داشته باشد.
آیا برای شهرداریهایی که به این صورت آن را نقاشی کردهاید کارهایتان را فرستادید؟
یکی از برنامههایم هماهنگی برای به نمایش در آوردن نقاشیها در شهرهایی است که آنها را نقاشی کردهام. در صورت استقبال از طرف سازمانهای شهری و یا شهرداریها، علاقه مندم نقاشی هر شهر را در اندازه بزرگتر بر روی دیواری در آن شهر ترسیم کنم. به زودی نقاشیها را برای شهرداریهایی که طرحهای آنها را کشیدهام ارسال میکنم.
آیا شهرهای ایران هم در کارهایتان وجود دارند؟
بله، از بیشتر شهرهای ایران نیز طرحهایی را آماده کردهام ولی جزو مرحله اول کارهایی که ارائه کردم، نیست و در مرحله بعد آنها را به نمایش خواهم گذاشت. این کار دلیل خاصی نداشت و فقط زمانبندی ارائه کار بود.
کشیدن کدام شهر برایتان جذابتر بود و کدام شهر سختیهای بیشتری داشت؟
شهرهای دوبلین، لاس وگاس و پاریس برایم جذابتر بودند. اما در کشیدن شهرها سختی چندانی نداشتم ، چون موقع کشیدن هر شهر حس این را داشتم که جزئی از آن شهر هستم.
آیا نمایشگاهی از کارهای شما برگزار شده است؟ اگر برگزار شده است در کجا و چه زمانی؟
نقاشیهای حاضر مهرماه سال جاری در «گالری شهنوش» در بندرانزلی به نمایش درآمده و مورد استقبال بازدید کنندگان قرار گرفت به طوری که به پیشنهاد مدیرگالری تعداد روزهای بازدید را افزایش دادیم. یکی از نکات جالب در نمایشگاه واکنش بازدید کنندگان از طرحهای برآمده از جادههای روی نقشه بود.
هنرمندان و منتقدانی نیز از نمایشگاه دیدن کردند و یکی از اتفاقات خوب، بازدید خانم «ناهید سالیانی» مجسمه ساز برجسته ایرانی از نمایشگاه بود. ناگفته نماند که در برپایی نمایشگاه، مدیرگالری شهنوش، سرکار خانم «امیریگانه» کمک فراوانی به من کردند.
آیا کارهای شما الگوبرداری شده است و یا نه تنها ایده شماست؟
هیچ کدام از طرحهایی که نقاشی کردهام الگو برداری شده نیست و تنها برداشت و نگاهم از دیدن نقشه شهرها بوده است. اما دنیا هنوز آنقدر وسیع است که چند نفر ناخودآگاه به یک موضوع مشترک دست یابند. افراد دیگری نیز با نقشه آثاری ایجاد کردهاند و یا طرح های گرافیکی ارائه نمودهاند ولی ایده طراحی چهره برای هر شهر و هویت بخشی به آن و انتقال تصویری که از برداشت تصاویر محو نقشه به وجود می آید و ثبت بر روی بوم را خودم ایجاد کردم و از هنرمندی الگو برداری نکردم.
من تصاویری را که از دیدن نقشهها به ذهنم خطور میکرد، از نقشهها جدا کردم و بر روی بوم آوردم و تبدیل به یک اثر هنری و نقاشی کردم. این کار را برای شهرهای بسیار زیادی انجام دادهام و برایم هر شهر یک مفهوم و یک تصویر دارد و هر چه جلوتر میروم این کار جدیتر می شود. در این بین سعی میکنم در خصوص هر شهر مطالعه بیشتری نیز داشته باشم تا کارهایم اثر گذاری بیشتری داشته باشد و شاید باز هم روشی دیگر برای بیان فکرهایم یافتم.
نظر شما چیست؟