کلمه اسراف كه بيش از 23 بار در آيات متعدد قرآن در اشكال مختلف به كار رفته است، به معناي هرگونه كوتاهي و زياده روي و تجاوز از حد اعتدال و گرايش به سوي افراط و حتي تفريط است. (لسان العرب؛ ابن منظور؛ ج6 ص 243 و نيز مجمع البيان؛ طبرسي؛ ج5 ص192 والتحقيق؛ ج5 ص110)
بنابراین هرگونه خروجي به سوي كم يا زياده، كمينه و يا بيشينه در هر امري را مي توان اسراف دانست. هر امري كه بر هم زننده تعادل در امور باشد به معناي اسراف خواهد بود.
اسراف در بیان قرآن کریم
- «و انفقوا فى سبيل الله ولاتلقوا بايديكم الى التهلكة» (بقره آیه 195) يعنى در راه خدا انفاق كنيد و با دست هاى خود، خود را به هلاكت و نابودى نيفكنيد. از اين آيه شريفه چنين استفاده مى شود كه اگر مال در راه خدا و به سود جامعه و رفع نيازمندي هاى مردم مصرف نشود سرنوشت آن جامعه و ملت به هلاكت و سقوط مى انجامد.
- «كلوا واشربوا ولاتسرفوا انه لايحب المسرفين» (اعراف آیه 31) بخوريد و بياشاميد و اسراف نكنيد كه خداوند مسرفان را دوست ندارد.
- «كذلك زين للمسرفين ماكانوا يعملون» (يونس آیه ۱۲) اين گونه براى اسرافكاران اعمالشان زينت داده شده است.
- «و ان فرعون لعال فى الارض و انه لمن المسرفين» (يونس آیه ۸۳) و به راستى فرعون برترى جويى (و طغيان) در زمين روا داشت و او از اسرافكاران بود.
- «ولا تطيعوا امر المسرفين» (شعراء آیه 151) اطاعت فرمان مسرفان نكنيد.
- «ان الله لايهدى من هو مسرف كذاب» (غافر آیه ۲۸) خداوند اسرافكار دروغگو را هدايت نمى كند.
- «وءات ذاالقربى حقه والمسكين وابن السبيل ولاتبذر تبذيرا» «ان المبذرين كانوا اخوان الشياطين و كان الشيطان لربه كفورا» (اسراء آیه ۲۶ و۲۷) و حق نزديكان را بپرداز! و مستمند و در راه مانده را، و هرگز تبذير مكن چرا كه تبذيركنندگان برادران شيطانند و شيطان كفران (نعمت هاى) پروردگار كرد.
- «كلوا من ثمره اذا اثمر …» (انعام آیه ۱۴۱) از ميوه آن به هنگامى كه به ثمر مى نشيند بخوريد و حق آن را به هنگام درو بپردازيد، اسراف نكنيد كه خداوند مسرفين را دوست نمى دارد.
- قل يا عبادى الذين اسرفوا على انفسهم لاتقنطوا من رحمة الله ان الله يغفر الذنوب جميعا انه هو الغفور الرحيم. (زمر آیه 53) بگو اى بندگان من كه بر خود اسراف و ستم كرده ايد از رحمت خداوند نوميد نشويد كه خدا همه گناهان را مى آمرزد که او خدایی بسیار آمرزنده و مهربان است.
- «انه لايحب المسرفين» (اعراف آیه 31) خداوند اسرافكاران را دوست نمى دارد.
- «و كذلك نجزى من اسرف و لم يؤمن بآيات ربه و لعذاب الآخرة اشد و ابقى» (طه آیه 127) اين چنين جزا مى دهيم كسى را كه اسراف كند و ايمان به آيات پروردگارش نياورد، عذاب آخرت شديدتر و پايدارتر است، و در جاى ديگر مى فرمايد: «و ان المسرفين هم اصحاب النار» به راستى كه مسرفان اهل دوزخند.
اسراف در بیان رسول اکرم صلی الله علیه و آله و سلم
- حضرت رسول(ص) مى فرمايند: «من اقتصد اغناه الله، و من بذر افقره الله» (نهج الفصاحه، ص601) هر كس در دخل و خرج ميانه روى كند خدا بى نيازش مى كند و هر كس اسراف و تبذير نمايد خداوند فقيرش گرداند.
- امام زين العابدين(ع) از رسول خدا(ص) نقل مى فرمايد كه فرمود: «ثلاث منجيات فذكر الثالث القصد فى الغنى و الفقر» (وسائل، جلد 15، ص 258) حضرت رسول سه عامل براى نجات معرفى مى فرمايند كه سومين آن ميانه روى و اعتدال در توانگرى و نيازمندى است.
- پیامبر اکرم(ص) فرمودند: کسی که در زندگی میانه روی را رعایت نماید خداوند او را روزی می دهد و کسی که اسراف و زیاده روی کند، او را محروم می سازد. (وسائل، ج 15، ص 259)
- از پیامبر گرامی نقل شده که به علی علیه السلام فرمودند: چهار چیز هدر می رود: خوردن بعد از سیری، روشن کردن چراغ در مهتاب «و جائی که روشن است»، زراعت در زمینی که شوره زار است و نیکی کردن به کسی که لایق آن نیست. (من لا یحضره الفقیه، ج 4، ص 352 و 373 باب النوادر)
اسراف در بیان امام علی علیه السلام
- حضرت على(ع) مى فرمايند: «القصد مثراة و السرف متواة» (وسائل الشیعه، ج 15، ص258 ) اقتصاد و ميانه روى باعث توانگرى و اسراف و ولخرجى مايه فقر و تنگدستى است. و نيز فرمود: «سبب الفقر اسراف» (فهرست غررالحکم، ص 159) ولخرجى عامل فقر است.
- امام علی (ع) فرمودند: وای بر اسراف کار که چه قدر از مصلحت خویش و رسیدگی به کار خود دور است. (میزان الحکمه ج 4، باب اسراف)
- امام علی (ع) فرمودند: بخشش های بی جای مال و ثروت، اسراف و زیاده روی محسوب می شود و بخشنده ی آن را در دنیا بالا می برد و در آخرت او را پائین می آورد، او را در بین مردم بزرگ جلوه می دهد، و نزد خدا خوار و سبک می کند. (نهج البلاغه، خطبه 126)
- امیرالمؤمنین (ع) فرمودند: زیاده روی و اسراف را ترک کن زیرا بخشش اسراف کار مورد ستایش نیست و تنگدستی او هم مورد ترحم واقع نمی شود. (غرر الحکم 4: ص 34 ح 5188)
- از امام علی (ع) روایت شده است که فرمودند: زیاده روی در همه موارد به جز در کارهای نیک مورد نکوهش واقع شده است. (میزان الحکمة، ج 4، حدیث 8503)
- امیر مؤمنان علی (ع) فرمودند: سخاوتمند باش ولی هرگز اسراف و زیاده روی مکن و ثروت خود را بر اساس اندازه گیری صحیح خرج کن و هیچ وقت سختگیر نباش. (نهج البلاغه، کلمات قصار، شماره 33)
- امیرمؤمنان علیه السلام فرمودند: اسراف و زیاده روی فراوانی را نابود می سازد. (میزان الحکمه، ج 4، باب اسراف، حدیث 8481)
- امام علی (ع) فرمودند: زیاده روی مقدمه فقر و تنگدستی است. (میزان الحکمة، ج 1، حدیث 1659)
- امام علی (ع) فرمودند: کسی که به زیاده روی افتخار کند، با تنگدستی خوار و زبون می گردد. (میزان الحکمه، ج 1، حدیث 1661)
- حضرت على(ع) مى فرمايند: «كثرة السرف تدمر» (فهرست غررالحکم، ص 195) اسرافكارى زياد انسان را به هلاكت مى كشاند.
این محتوا اختصاصاً برای یاد بگیر دات کام تهیه شده است استفاده از آن با ذکر منبع همراه با لینک آن و نام نویسنده یا مترجم مجاز است
برچسب ها: اسراف
نظر شما چیست؟