• ارسال کننده: سمیه مظفری
  • تاریخ انتشار: 2017 / 05 / 16

بریس در درمان اسکولیوز، اهداف، انواع و کارایی آن

در مقاله قبلی یاد بگیر دات کام با عنوان “بیماری اسکولیوز یا کژ پشتی، علت، انواع و درمان” اطلاعاتی در مورد بیماری اسکولیوز، علل، انواع، علایم و درمان آن داده شد.

اگر به عکس رادیولوژی پشت یک فرد سالم نگاه کنید، ستون فقرات او را در میان پشت به صورت یک خط راست می بینید، اما کسی که اسکولیوز دارد، استخوان پشت به یک سمت خمیدگی پیدا می کند.

زاویه انحنا ممکن است کم، زیاد و یا مابین باشد. اما اگر بیش از 10 درجه انحنا داشته باشد به عنوان اسکولیوز مطرح می شود.

اسکولیوز بیماری ناشناخته ای است که هنوز علت آن مشخص نشده است. در مقاله قبلی به سه راه درمان اشاره شد که یکی از آنها بستن نوعی کمربند به نام بریس یا brace است. در این مقاله قصد داریم به بریس در درمان اسکولیوز بپردازیم این مقاله شامل عناوین هدف بریس، انواع بریس ستون فقرات، طبقه بندی ارتوزهای ستون فقرات، بریس چگونه کار می کند، بهسازی بریس، انتخاب نوع بریس، آیا بریس کارایی دارد، بریس سخت یا نرم و ورزش نمی تواند جایگزین بریس شود، می باشد.

بریس TLSO در درمان اسکولیوز

هدف بریس

انحنا در اسکولیوز معمولا بدون جراحی بهتر نمی شود. با این حال مطالعات نشان داده که پوشیدن بریس پشتی برای جلوگیری از پیشرفت اسکولیوز تجویز می شود.

اگر انحنای اسکولیوز 50 درجه باشد در دختران 14 یا 15 ساله و پسران 16 یا 17 ساله، زمانی که نوجوان به بلوغ اسکلتی خود می رسد، این انحنا تا بزرگسالی ادامه می یابد. این نوع انحنا که بد شکلی شدیدی را ایجاد می کند نیاز به جراحی دارد. بنابراین هدف از بریس، توقف پیشرفت انحنا و جلوگیری از جراحی سخت و پر خطر است و یا حداقل از رسیدن به 40 یا 50 درجه انحنا در زمان بلوغ اسکلتی جلوگیری شود.

اصلی ترین اهداف بریس ستون فقرات:

  • کنترل درد پشت با محدود کردن حرکت و برداشتن بار از روی دیسک ها، مهره ها و دیگر ساختار فقراتی توسط فشردن شکم.
  • ثابت نگهداشتن ساختارهای مجروح یا ضعیف با ثابت نگهداشتن ستون فقرات
  • ایجاد نیرو در سه نقطه برای اصلاح یا جلوگیری از پیشرفت بد شکلی استخوانی
انواع بریس ستون فقرات

بریسهای ستون فقرات بر اساس اینکه چه بخش هایی از بدن را کنترل می کند، تقسیم بندی و نامگذاری و هر یک با یک علامت اختصاری مشخص می شود.

  • ارتوزهای خاصره ای خاجی (SIO)
  • کمری (LSO)
  • سینه ای کمری (TLSO)
  • سینه ای کمری پشت گردن (CTLSO)
  • گردنی (CO)
  • سینه ای گردنی (CTO).

کنترل این بریسها بر اساس خمیدگی ستون فقراتی، کشش، چرخش و خمیدگی جانبی توصیف می شود.

طبقه بندی ارتوزهای ستون فقرات

طبقه بندی ارتوزهای ستون فقرات براساس خم شو، سخت و سفت یا نیمه سخت است.

ارتوزهای خم شو یا کرستها برای تخفیف دردهای کم پشت همراه با اختلال دیسک، ضربه یا بدشکلی های وضعی تجویز می شود. کرستها از مواد پنبه ای و نایلونی ساخته می شوند و برای ساختارهای فقراتی کم وزن با افزایش بهم فشردگی شکمی انجام می گیرد. بیشتر کرستها از پیش ساخته اند و برای مشتری با توجه به نیازش، متناسب و اصلاح می شود.

ارتوزهای سخت برای مشتری ساخته می شود و از ناحیه تحت درمان حفاظت می کند. یک ژاکت بدن یا TLSO حرکت را در تمام سطوح کنترل می کند. بنابراین بسته به هدف TLSO، طراحی آن می تواند تغییر کند. TLSO از دو بخش جلو و پشت برای تاثیر بیشتر طراحی شده که این دو بخش از هم جدا هستند تا استفاده و باز و بست آن در زمان اسکولیوز، راحت تر انجام شود.

بریس چگونه کار می کند

بریس هدف درمانی را دنبال می کند که نیروی صحیح و موثر بر ستون فقرات ایجاد کند تا فشار را از روی بخش مقعر انحنا بردارد و در عوض فشار بیشتری بر بخش محدب انحنا ایجاد کند. بریس سعی می کند روند پیشرفت اسکولیوز کندتر شود و از طرف دیگر رشد استخوانی در جهت نرمال آن تسریع گردد. بریس انحنای ستون فقرات را اصلاح نمی کند بلکه پیشرفت انحنا را تا زمان بلوغ استخوانی کاهش می دهد. بعد از بلوغ، بعید است که انحنای ستون فقرات با سرعت قبل پیشرفت کند. (به شرط آنکه انحنا کمتر از 40 درجه باشد).

روش تهیه بریس همچنان نیاز به مطالعات بیشتری دارد. با این حال، تجربیات نشان داده که بریس نیاز به یک بخش سخت دارد تا فشار مداوم و قوی را بر انحنای اسکولیوز ایجاد کند تا موثر بیفتد.

بهسازی بریس

اولین بریس گردن – سینه ای – شکمی و ستون فقرات که تا استخوان خاجی را می پوشاند (CTLSO), بریس میلواکی نامیده می شود که در دهه 1940 ساخنه شد. این بریس بزرگ بود و از مواد سنگین ساخته شده و پوشیدن آن نیز مشکل بود بنابراین بخصوص از طرف نوجوانان مورد استقبال قرار نگرفت. بیماران اندکی از این بریس استفاده کردند.

اما در درهه 1970 و 80 بریس جدیدی به بازار آمد. دو نوع مهم آن شامل:

ارتوز پشت تا استخوان خاجی – سینه ای (TLSO): این بریس متناسب با بدن شخص از زیر شانه ها تا پایین استخوان خاجی را می پوشاند و استفاده از آن راحت است و بخش گردنی بریس میلواکی را ندارد.

بریس شبانگاه: این نوع بریس به ستون فقرات فشار زیادی را در هنگام خواب وارد می کند و در طی روز استفاده نمی شود.

انواع بریس اسکولیوز

بریس های سخت پشت برای درمان اسکولیوز در بازار موجود است. اینها با توجه به فشاری که به ستون فقرات وارد می کنند می تواند متفاوت باشد و انواع مختلفی دارد.

برخی از بریسهای سخت نیاز به پوشش تمام وقت دارند که بین 16 تا 23 ساعت در روز استفاده می شوند و نوعی دیگر حدود 8 تا 10 ساعت فقط در حالت خوابیده و در شب بسته می شوند.

بریس تمام وقت

در زیر به چند نوع از معمول ترین بریس های تمام وقت اشاره می شود که شامل:

بریس بوستون

یکی از معمولترین بریس هایی که برای اسکولیوز تجویز می شود بریس بوستون است. بریس بوستونی که بیشتر مردم می شناسند نوعی از ارتوز خاجی – کمری – سینه ای است (TLSO). انواع دیگر بریس بوستون مانند CTLSO (همان TLSO به علاوه نگهدارنده گردن است) که در انحنای شدید سینه ای به کار می رود که البته شایع نیست.

در برخی موارد پس از ساخت این اورتز توسط کارشناس این فن، تغییراتی لازم از نظر اندازه و نوع انحنای بیمار داده می شود که به طور خاص مورد استفاده همان بیمار قرار گیرد.

بریس بوستون

بریس ویلمینگتون

نوع معمول دیگر TLSO، بریس ویلمینگتون است. برخلاف بریس بوستون، بریس ویلمینگتون متناسب با مشتری، در حالی که او دراز کش است قالب در آورده می شود. در این بریس نیروهایی که به ستون فقرات وارد می شود در جهت صحیح و مخصوص بیمار وارد می شود.

این بریس شبیه یک ژاکت تنگ است که شخص می پوشد و به طور تمام وقت استفاده می شود تا تاثیر خود را بگذارد.

بریس میلواکی

بریس میلواکی در اصل یک اورتز خاجی-کمری- سینه ای- گردنی می باشد (CTLSO) که در دهه 1940 ساخته شد و یک بریس قدیمی و بزرگ است. با اینکه این بریس به همان اندازه بریسهای امروزی کارایی دارد ولی به ندرت استفاده می شود. امروزه این بریس گاهی برای انحناهای شدید در ناحیه سینه ای یا گردنی ستون فقرات استفاده می شود.

بریس شبانگاهی

دو نوع از معمولترین بریس های شبانگاهی در آمریکا شامل:

بریس خمیده چارلستون

بریس شبانگاهی که بیشتر تجویز می شود بریس خمیده چارلستون است. این بریس متناسب با خمیدگی بدن بیمار قالب زده می شود. با اطلاعاتی که از عکس با اشعه X به دست می آید، بعد از قالب زدن، نیروی صحیح برای کارایی بهتر بریس وارد می شود.

این بریس در حالت دراز کشیده پوشیده می شود و نباید در حالت ایستاده یا در حال حرکت از آن استفاده کرد. به همین ترتیب این بریس توانایی واردکردن نیروی قوی را دارد که برای طراحی آن به قسمت سر توجه نشده است تا بالا تنه روی لگن خاصره میزان شود. به علاوه نیروهای جانبی تعبیه شدند که انحنا را به خط وسط پشت هل دهد. برخی تصور می کنند که نیروهای صحیحی که بریس چارلستون ایجاد می کند اگر در طی روز هم استفاده کنند نتیجه بهتر و زودتری خواهند گرفت ولی باید متذکر شویم که این بریس فقط برای حالت دراز کشیده و خوابیده طراحی شده است که در خلاف جهت خمش ستون فقرات، نیرو وارد می کند.

 بریس خمیده چارلستون

بریس پرویدنس

بریس پرویدنس شبیه بریس چارلستون است که نیروی بیشتری را روی ستون فقرات ایجاد می کند که مخصوص استفاده در حالت دراز کش و خوابیده در شب است. بر خلاف بریس چارلستون که در جهت خلاف ستون فقرات نیرو وارد می شود، بریس پرویدنس تا روی شانه های شخص بالا برده شده تا نیروهای جانبی روی ستون فقرات وارد شود.

بریس پرویدنس توانایی هل دادن خمیدگی ستون فقرات را به خط مرکزی دارد. گاهی پزشکان هر دو بریس چارلستون و پرویدنس را تجویز می کنند تا اثرات مثبت هر یک اعمال شود.

انتخاب بریس تمام وقت یا شب هنگام؟

برخی مطالعات نشان داده که هر چه شخص زمان بیشتری از بریس استفاده کند، در مهار پیشرفت اسکولیوز موفق تر خواهد بود، مطالعات دیگر می گوید که بریس شبانگاهی بهتر است چون متناسب و مختص با بدن بیمار ساخته شده است.

معمولا پزشکان امروز برای بیمارانی که انحنای حداقل 35 درجه یا مضاعف دارند، نظرشان به استفاده از بریس تمام وقت است. برای انحنایی که کمتر از 35 درجه است، بریس شبانگاهی می تواند گزینه مناسبی باشد بویژه اگر بیمار آن را ترجیح دهد.

آیا بریس کارایی دارد؟

ولو اینکه چندین دهه است که بریس سخت و محکم برای درمان غیر جراحی اسکولیوز متعارف است، برخی در مورد مقدار سودمندی بریس بحث می کنند. برخی از جامعه پزشکی ادعا می کنند که بریس نرم و ورزش بهتر از بریس سخت هستند.

آیا بریس برای بهبودی اسکولیوز موثر است یا نه؟

برای منتشر کردن نتیجه یک مطالعه بایستی نمونه های بررسی شده به طور تصادفی انتخاب شود. مطالعات علمی زیادی نشان دادند که بریس سخت، خطر پیشرفت انحنای اسکولیوز را کاهش می دهد، اما بیشتر آنها مطالعات کوچک و نه به صورت اتفاقی هستند. بدون یک گروه کنترل تصادفی، یافته ها ضعیف تر خواهند بود و به استانداردهای علمی مهم برخورد نمی کنند.

بیشتر مطالعات در مورد بریس اسکولیوز شامل آزمایشات کنترل تصادفی نیست: برای نمونه، چندتا از والدین تمایل دارند تا اجازه دهند بچه شان جزء گروه تصادفی درمان اسکولیوز قرار گیرد؟ دلیل دیگر اینکه آیا یک روش درمان مسلم که خیلی خوب جواب دهد وجود دارد؟ از نظر اخلاقی مثلا در مورد بریس برای درمان اسکولیوز بایستی برخی بیماران یا درمان خوبی دریافت نکنند و یا اصلا درمان نشوند.

بیمارانی که گزارش نادرستی از استفاده ی بریس را ارائه می دهند: چندین دهه، هر مطالعه علمی در مورد بریس اسکولیوز به عملکرد بیمار (یا والدینشان) بسیار وابسته است تا گزارش دهند که چند ساعت در روز بریس بسته شده است. با این حال بیماران زیادی در مورد ساعات بستن بریس و صحیح بستن آن اغراق می کنند. همین طور برخی مطالعات بر پایه بیمارانی است که ادعا می کنند که بریس را بسته اند ولی در واقع چنین نبوده است هیچ تکنولوژی جدیدی هم نمی تواند ثابت کند که شخص چقدر از بریس استفاده کرده است مثلا از سنسور حرارتی برای دنبال کردن تعداد ساعاتی که بیماران بسته اند، استفاده کند! بنابراین مطالعات دقیق نخواهد بود.

طراحی بریس اشتباه یا مصرف ناصحیح آن: امروزه کمتر چنین مساله ای مطرح است که بریس مناسب بدن بیمار نیست یا از ابتدا اشتباهی برای بیمار طراحی شده است یا بیمار بریس را به اندازه کافی محکم نمی بندد یا بریس شل بسته شود و بیمار متوجه نشود (مثل زمانی که در خواب است)

بریس برای همه موثر نیست: حتی اگر بریس تجویز شود، نمونه هایی هستند که بریس کارایی لازم را نداشته است که دلیل آن مشخص نیست، اما متخصصان شک دارند برخی انحناها به ویژه آنهایی که در اوایل کودکی آغاز می شود احتمالا به سادگی پیشرفت می کنند.

در سال 2013 در مطالعه ای که در مجله درمانی نیو اینگلند آمریکا چاپ شده است، مستندات علمی محکمی در مورد تاثیر بریس سخت در درمان اسکولیوز بیان شده است. برخلاف مطالعات قبلی، 100 بیمار به صورت تصادفی مورد بررسی قرار گرفتند. بیشتر پزشکان معتقدند این مطالعه نظریات پزشکی در مورد بریس را در طی ده ها سال تایید می کند.

بریس سخت موثرتر از بریس نرم

عیب بزرگی که بریس سخت دارد این است که پوشیدن آن راحت نیست. برخی نوجوانان و گاهی والدینشان با اینکه به اثرات بریس آگاهند ولی آن را نمی پذیرند. به این ترتیب محققان و شرکت ها در تلاش برای تهیه بریس نرم برای درمان اسکولیوز هستند.

بریس های نرم از مواد قابل انعطاف و یک سری بندهای محکم تشکیل شده است که از روی بدن مثل روی شانه ها، بالاتنه و کفل عبور می کنند.

ورزش نمی تواند جایگزین بریس شود

برخی جامعه پزشکی معتقدند که ورزشهایی مثل ورزش ویژه فیزیوتراپی اسکولیوز (PSSE) می تواند نیاز به بریس سخت یا جراحی را کاهش دهد. این در حالی است که برخی تحقیقات نشان می دهد که برخی ورزشهای ویژه می تواند اندازه انحنا را کاهش دهد ولی شواهد علمی تاکنون ضعیف است.

بدون در نظر گرفتن اسکولیوز، ورزش سبب قوی کردن و قابل انعطاف پذیری پشت می شود. اگر انحنای اسکولیوز در خطر پیشرفت است، خوب است که یک برنامه ورزشی تحت نظر و راهنمایی مربی حرفه ای انجام دهید. با این حال اگر انحنا هنوز در حال پیشرفت سریع است یا حداقل 25 درجه است، بریس سخت هنوز گزینه اول برای درمان است.

امیدواریم با مطالعه این مقاله اطلاعات خوبی در مورد اسکولیوز و راه درمان بریس کسب کرده باشید و با دید بازتری به مقابله و کنترل این بیماری بروید.

ترجمه: سمیه مظفری

 

این محتوا اختصاصاً برای یاد بگیر دات کام تهیه شده است استفاده از آن با ذکر منبع همراه با لینک آن و نام نویسنده یا مترجم مجاز است
برچسب ها:









صفحه ما را در فیس بوک دنبال کنید صفحه ما را در توییتر دنبال کنید صفحه ما را در  اینستاگرام دنبال کنید صفحه ما را در لینکداین دنبال کنید