کسب و کارهای کوچک و نوپا نیاز شدیدی به توسعه و پیشرفت دارند تا بتوانند جای پای خود را در بازار محکم کنند و به سودآوری برسند. در این مقاله قصد دارم مهمترین و اصلی ترین راهکارهایی را که باید مورد توجه این کسب و کارها قرار گیرد در اختیار شما قرار دهم.
به مشتریان خود توجه داشته باشید.
یک کسب و کار نوپا یا کوچک باید بیش از اینکه به رقبا توجه داشته باشد مراقب مشتریان خود باشد. شما به عنوان یک کارآفرین باید زمان قابل توجهی را با مشتریان خود صرف کنید. خواسته ها و نیازهای آنها را بپرسید و تا می توانید راهکارهایی برای کمک به آنها بیابید. آنها کسب و کار شما را سر پا نگه خواهند داشت.
باید کاری کنید که وقتی با دوستانشان صحبت می کنند از تجربه دلپذیری که با شما داشته اند صحبت کنند. این ارزان ترین بهترین روش برای تبلیغات و بازاریابی است. هر مشتری بیش از 100 نفر را می شناسد و با آنها تعامل دارد و می تواند شما را به آنها معرفی کند!
به کارکنان و همکاران توجه ویژه داشته باشید
کارکنان شما هستند که می توانند رضایت مشتری را جلب کنند. با احترام گذاشتن به آنها و در عین حال توجیه کردن آنها در زمینه ارتباط با مشتری، موفقیت شما تضمین خواهد شد به کارکنان خود بیاموزید در ارتباط با مشتری پرسشگر و شنونده خوبی باشند خواسته ها و اطلاعات مشتری را جمع آوری کنند و در اختیار شما قرار دهند.
این شعار نیست وقتی می گویند: « یکی از بزرگترین دارایی های یک سازمان نیروهای انسانی آن است» و همیشه سازمان های هوشمند روی دارایی های ارزشمند سرمایه گذاری می کنند. و یکی از بهترین سرمایه گذاری ها رو پرسنل آموزش آنهاست. و البته یکی از ارزشمندترین آموزش ها آموزش مهارت های فروش است.
آینده را ببینید
برای هر کسب و کاری آینده نگری ضروری است. باید سالهای آینده بازار را از هم اکنون پیش بینی کنید و برای آن روز از امروز کار کنید.
در دنیای کسب و کار فرقی نمی کنید قدیمی باشید یا تازه کار، شرکتی چند ملیتی باشید یا فروشگاهی کوچک در شهری کوچک داشته باشید یا پیشرفت می کنید یا از بین می روید. دنیای کسب و کار با هیچ کس تعارفی ندارد و کسب و کار از دید مشتری یک معامله و بحثی جدی است او آن جایی خواهد رفت که احساس می کند برایش نفع بیشتری دارد.
در آینده ای نه چندان دور 80 تا 90 درصد کسب و کارها به صورت آنلاین و از طریق اینترنت اداره می شوند، هوش مصنوعی نیاز به تعداد زیادی کارمند را کاهش خواهد داد. محصولاتی شخصی سازی شده و به وفور خواهید دید و شرکت ها پیش بینی می کنند که مشتری در لحظه چه می خواهد و آن را در اختیارش قرار خواهند داد.
آنها که برای این روز آماده نباشند به راحتی شکست می خورند. باید از فناوری های روز حداکثر استفاده را ببرید. برای نوآوری و خلاقیت جایگاه ویژه ای قایل شوید هدف شما پیشرو بودن باشد و در عین حال مراقب هزینه های خود باشید.
باید کارمندان خود را برای خلاقیت و نوآوری آموزش دهید روحیه حل مشکل را در آنها تقویت کنید و در استخدام هم باید این معیار ها الویت اول شما باشد.
از مزیت کوچک بودن کسب و کار خود بهره ببرید
یک کسب و کار کوچک انعطاف پذیری بیشتری نسبت به کسب و کارهای بزرگ دارد و به راحتی می تواند روش های جدید را جایگزین کند یا شاخه ای جدید به خدمات خود اضافه کند در حالی که در یک کسب و کار بزرگ، کوچکترین تغییرات، میلیون ها دارند این نقطه قوت شماست، باید از آن استفاده کنید و کسب و کار خود را پیش برانید. با سخت کار کردن برای ارائه خدمات بهتر به مشتریان و فروش بیشتر می توانید بازار را در اختیار خود بگیرید و رقبا را از میدان به در کنید.
شما به عنوان رهبر یک تیم باید به موفقیت خود ایمان داشته باشید و هر روز به آنها امید بدهید.
امروز روز سخت شماست فردا سخت تر خواهد بود ولی روزهای زیبا در راهند.
مدیریت مالی
یکی از چالش های بزرگ و البته کم کاری هایی که در کسب و کارهای کوچک وجود دارد عدم مدیریت صحیح منابع و دارایی ها و به خصوص نقدینگی است.
گاه بیش از حد خرج می کنند و گاه آنقدر که لازم است خرج نمی کنند. حتی اگر از بسیار از آنها بپرسی سود خالص چقدر بوده است نمی توانند پاسخ تقذیبا دقیقی به شما بدهند. خوب شاید تا حدی هم حق دارند همه که دانش مدیریت مالی و حساب داری ندارند!
اما دنیای پول دنیای بی رحمی است و مدیریت بد مالی تاوان سنگینی دارد که می تواند منجر به ورشکستگی و از دست رفتن سرمایه یک عمر شما شود.
اولا باید بودجه خود را بخش بندی کنید به عنوان مثال می توانید 20 درصد سرمایه یا اگر بیشتر هم شد که بهتر به صورت نقدینگی یا در شرایط تورمی کالایی با قدرت نقد شوندگی بالا در اختیار داشته باشید و این مقدار برای روز مباداست و قرار نیست به هر دلیلی آن را خرج کنید و فقط زمانی که کسب و کار شما با بحران روبرو شد از آن استفاده می کنید ولی با مشورت کسی که تحصص مالی دارد. همچنین بودجه خرید کالا و مواد اولیه باید مشخص و جدا باشد.
به طور خلاصه بودجه بندی مشخص می کند که برای هر بخش از هزینه ها چه مقدار نیاز دارید که این بخش های می توانند شامل:
- بودجه حقوق و مزایای پرسنل
- هزینه های اجاره، آب، برق، گاز، تلفن، حمل و نقل، دکوراسیون تعمیرات و نگهداری و..
- بودجه تامین کالا و مواد اولیه
- بودجه بازاریابی و تبلیغات
- هزینه های اداری و مجوز ها
- هزینه های دارایی و مالیات و مالیات بر ارزش افزوده
- هزینه تراکنش های بانکی
- هزینه های دیگر و هزینه های پیش بینی نشده
- هزینه های استهلاک ابزار و تجهیزات و سایر اموال
- هزینه های انبار داری
- و…
با محاسبه و کسر این هزینه ها از سود ناخالص فروش می توانید سود خالص را بدست آورید. این کاری است که باید هر ماه انجام دهید تا بدانید کجای کار هستید و چگونه خرج کرده اید.
یک اصل مهم در مدیریت مالی وجود دارد برای هر هزینه ای باید میزان بازگشت سرمایه مشخص گردد. به عنوان مثال اگر برای بازاریابی هزینه کرده اید چه تغییری در فروش شما رخ داده است. یا اگر نیروهای فروش بیشتری استخدام کرده اید بازگشت سرمایه از این محل چقدر بوده است؟
مدیریت انبار کالا هم بسیار اهمیت دارد که از جمله وظایف مدیریت مالی است. معمولا برای کسب و کار های کوچک استفاده از خدمات مالی و حسابداری به صورت برون سپاری کم هزینه تر و موثرتر خواهد بود. ولی با رشد کسب و کار و بزرگتر شدن آن باید نیروی تخصصی مدیریت مالی و حسابداری داشته باشید.
آنها به شما نشان می دهند که کجا درست خرج کرده اید و کجا هزینه زیاد یا بیهوده انجام داده اید.
خود را برای مبارزه آماده کنید
هر چه کسب و کار شما بیشتر رشد کند به این معناست که بر مشکلات و موانع بزرگتری غلبه کرده اید. برای توسعه کسب و کار باید قبل از هر کاری، ظرفیت خود را برای کنار آمدن و حل مشکلات بزرگتر بالاتر ببرید.
با هر مشکل، همان لحظه برخورد کنید و تکلیف آنرا مشخص کنید به عنوان مدیر اگر به مشکلات بی تفاوت باشید آنها بزرگ خواهند شد و شما را زمین گیر خواهند کرد. شاید نتوانید در لحظه آن مشکل را برطرف کنید اما نباید بلاتکلیف باشند. زمان اقدام و کارهایی که باید انجام شود و افرادی که باید در این راه با هم همکاری کنند باید مشخص گردد.
یا مشکلات رفع می شوند یا این که باقی می مانند و بزرگتر می شوند و مقصر شما هستید. پس چاره ای ندارید جز اقدام کردن و البته باید از تیم خود برای رفع و رجوع آنها کمک بگیرید. با این دیدگاه می توانید یک کسب و کار قدرتمند داشته باشید.
بدنبال راضی کردن دیگران باشید تا خود!
در دنیای امروز صاحبان کسب و کار با هنرمندی اطمینان حاصل می کنند که کارکنان و مشتریان با آنها موفق و شاد هستند. اگر مشتریان و کارکنان شما موفق و راضی باشند شما هم موفق خواهید بود. به دیگران کمک کنید قدرتمند باشند آنگاه خودتان قدرتمند خواهید بود. به قول یکی از بزرگان دنیای بازاریابی که می گفت من مطمئن می شوم تا بهترین نفرات را با بالاترین دستمزد ها استخدام می کنم. آنوقت به کار آنها نظارت می کنم و دیگر نگرانی های بزرگ نخواهم داشت.
علی یزدی مقدم