سندروم انتقال خون قل به قل
سندروم انتقال خون قل به قل (TTTS ) یک بیماری نادر و خطرناک است که تنها در دوقلوهای همسان در رحم مادر رخ می دهد. دوقلوهایی که جفت اشتراکی دارند و یا ناهنجاری در رگ های خونی دارند. این اختلال معمولا در دو قلوهای تک تخمکی اتفاق می افتد.
دلایل ایجاد سندروم انتقال خون قل به قل
سندروم انتقال خون قل به قل زمانی ایجاد می شود که خون از یک قل به سمت قل دیگر حرکت می کند. قلی که خون کمتری دریافت می کند را قل اهدا کننده و قل دیگر را دریافت کننده ی خون می نامند. هر دو کودک بسته به شرایط دچار مشکلاتی خواهند شد. قل اهدا کننده خون کمتر و قل دیگر خون زیادتری خواهد داشت.
نشانه های این سندرم
بیشتر زمان ها قل اهدا کننده کوچک تر از قل دریافت کننده در زمان تولد است. این کودک هنگام تولد رنگ پریده واغلب کم خون است. در مقابل قل دریافت کننده خون بیشتری دریافت کرده و در هنگام تولد علایم زیر را دارد:
- قرمزی پوست صورت
- خون بیش از حد
- افزایش فشار خون
- ممکن است نارسایی قلبی نیز ایجاد شود.
راه های تشخیص سندرم انتقال خون قل به قل
این شرایط را معمولا با استفاده از سونوگرافی و سونوگرافی کالر داپلر در طول دوران بارداری تشخیص می دهند. بعد از تولد، کودک ممکن است تحت آزمایش های زیر قرار گیرد:
- آزمایش لخته شدن خون
- آزمایش جهت تعیین تعادل الکترولیتی
- شمارش کامل سلول های خونی
- رادیوگرافی از قفسه ی سینه
درمان سندرم انتقال خون قل به قل
در درمان این بیماری ممکن است نیاز باشد در طول بارداری آمینوسنتزهای مکرر انجام شود. در برخی از اوقات متخصص اقدام به جراحی لیزر می کند که از یک فیبر لیزری استفاده می شود درون آن اندوسکوپ خیلی کوچکی قرار داده می شود که وارد رحم می کنند تا به کمک این دستگاه رگ های خونی که بین دو قل راه پیدا کرده اند را مسدود کنند.
بعد از تولد بسته به شرایط درمان های مختلفی بر روی کودک انجام می شود. قل اهدا کننده ممکن است به انتقال خون برای درمان جبران کم خونی نیاز داشته باشد. قل دریافت کننده نیز ممکن است به کاهش حجم مایع بدن نیاز داشته باشد.
اگر سندرم انتقال خون قل به قل شدید و پیشرفته نباشد معمولا هر دو قل بعد از تولد با درمان هایی بهبود پیدا می کنند اما اگر این سندرم شدید باشد باعث مرگ یکی از قل ها می شود.
ترجمه: زهرا کامران ور
مطالب مرتبط:
- دردهای بالای شکمی در بارداری
- ترک خوردگی شکم در بارداری
- مشکلات ژنتیکی جنین
- هفته به هفته بارداری – سه ماهه سوم
- آن چه پزشک به زن باردار نمی گوید
- خواب در طی بارداری
نظر شما چیست؟
پرسش های خود را در بخش پرسش و پاسخ مطرح کنید